men(S)tis

Blog

 • Adieu à Dieu - Over het einde van De Dag
  3/2/2024

  Met als titel **Adieu à Dieu** belicht Sylvain De Bleeckere het waarom van het einde van _De Dag van de Religieuze Film_. De nota kan in pdf hieronder worden gedownload.

  Lees nota

 • Bibliografie Sylvain De Bleeckere
  05/02/2015

  Het betreft de bibliografie van het gepubliceerde werk van prof.dr.em. Sylvain De Bleeckere. De bibliografie kwam tot stand naar aanleiding van zijn keynote-lezing Les Écritures cinématographiques tijdens het VIIIième Colloque International van Le Reseau de Recherche en Narrotologie et Bible met als thema: Le Récit: thèmes bibliques et variations. Lectures et récritures littéraires et arstistiques, aan de Université de Lorraine, Metz, van 26 tot 29 mei 2016. Sindsdien wordt ze jaarlijks bijgewerkt.

  Laatste update bibliografie: juli 2022

  Lees bibliografie

 • Interview Braambos
  02/10/2015

  Interview met Sylvain De Bleeckere over het boek Levensbeschouwing democratisch belicht. uitgezonden door Braambos op 10.02.2015, naar aanleiding van de 24ste editie van De Dag van de Religieuze Film.

  Beluister interview

 • Bergrede XIII
  04/01/2013

  De tekst die Sylvain De Bleeckere heeft uitgesproken bij de 22ste editie van De Dag van de Religieuze Film met als thema: Bergrede XIII.

  Lees bergrede

 • De trap van de cinematografie
  04/01/2013

  Dit document bevat het schema voor filmanalyse en filmgesprek, dat Sylvain De Bleeckere ontwikkelde. Het betreft een bewerking van een schema waarvan de eerse aanzet is gepubliceerd in Leren Leven Met Beelden nr. 2 (1996).

  Lees het schema voor filmanalyse en filmgesprek

 • Kortfilm Men(S)tis Gedachtenis
  04/01/2013

  Korte archieffilm gemaakt naar aanleiding van de 20ste editie van De Dag van de Religieuze Film (2011). De titel is Gedachtenis. Het filmpje bewaart in het bijzonder de herinnering aan Nicole De Bleeckere-Van de Kerckhove (1951-1996). Ze was een van de vier stichters van Men(S)tis. Ze zorgde al die tijd, tot in 1996, voor het secretariaat en het onthaal. Ook Henk Hoekstra, o.carm., (1932-2000) verschijnt in beeld. Hij was de toenmalige president van de Organisation Catholique Internationale du Cinéma et d’Audiovisuel (OCIC, heden Signis genoemd) en tevens voorzitter van de Katholieke Filmactie Nederland (KFN).

  Bekijk het fragment

 • Filmdossiers
  04/01/2013

  Sylvain De Bleeckere schreef in 2005 een uitgebreid dossier over de film Hotel Rwanda van Terry George. De titel luidt: Hotel Rwanda. Over menselijkheid en genocide. Het dossier bevat een deel van de leerkracht en een deel van de leerling.

  Dossier Hotel Rwanda

  Naar aanleiding van de heiligverklaring van pater Damiaan op 11 oktober 2009 biedt Men(s)tis een uitgebreid dossier aan over de film Father Damien van Paul Cox. De film, een Vlaamse productie, schildert een authentiek, religieus portret van de moderne heilige van Molokai.

  Dossier Father Damien

  De gekende jeugdroman The Book Thief (2005) van Markus Zusak kreeg een goede verfilming in 2013 onder de regie van Brian Perceval. De film volgt het boek in een geslaagde combinatie van historische roman over Duitsland in de Tweede Wereldoorlog en een coming-of-age verhaal. De confrontatie met de dood speelt een hoofdrol waardoor het filmverhaal zich beweegt binnen het register van de zingeving.

  Dossier The Book Thief

  De Europese animatiefilm Brendan and the Secret of Kells (2008) van Tomm Moore stelt het historische evangelieboek The Book of Kells, bewaard in het Trinity College in Dublin, centraal. Sylvain De Bleeckere besteedt zowel aandacht aan het maken van de film als aan de historische achtergrond ervan en de esthetische benadering die steunt op het historische evangelieboek.

  Dossier Brendan and The Secret of Kells

  De Vlaamse film BenX van Nic Balthazar handelt over autisme in relatie tot de thuissituatie en het onderwijs. De film ondersteunt het pedagogisch werk van scholen rond het fenomeen ‘pesten op school’. Tegelijkertijd is de film zeer geschikt voor beeldopvoeding en lessen of projecten met een levensbeschouwelijke insteek. Sylvain De Bleeckere schreef een uitgebreid dossier voor de leerkracht en een dossier voor de leerlingen. Dit laatste is opgevat als werkmateriaal in de klas. Dit kan gratis worden opgevraagd via info@menstis.be.

  Dossier BenX voor leerkrachten

 • Televisie uitzending Het Vermoeden
  04/01/2013

  Op 24 en 26 april (herhaling) 2009 was Sylvain De Bleeckere de gast van het televisieprogramma Het Vermoeden op Ned. 2 (Ikon). De uitzending is online te bekijken op Het vermoeden.